Byt ut basvaror mot andra ingredienser

Alla har vi nog varit i den situationen, när man står och läser ett recept på en maträtt man ska laga och inser att man saknar någon av ingredienserna som finns med. Oftast är detta inget större problem, utan många basvaror går att byta ut mot andra ingredienser samtidigt som maten blir lika god.

Ersätt kryddor med andra kryddor

Självklart har varje krydda sin egen unika mat, men många kryddor går ändå åt samma smakriktning och fungerar därför alldeles utmärkt att ersätta varandra med.

Istället för timjan kan du exempelvis använda oregano, basilika eller dragon som har en liknande smak. Och är det så att du har timjan hemma men receptet säger att du kan använda rosmarin kan du ersätta rosmarin med just timjan.

Tänk på att det också fungerar lika bra åt andra håller. Exempelvis kan du alltså ersätta dragon med timjan om du råkar ha det hemma istället.

Du kan ersätta spiskummin med kryddblandningar som vanligtvis innehåller spiskummin, exempelvis Garam Masala. Ska du däremot äta taco och göra en tacoblandning bör du inte byta ut spiskumminen, utan i så fall hellre gå till affären.

Saknar du chili, kan du ersätta det med exempelvis chilipulver eller tabasco eftersom de också ger en hetta till maten. Tänk dock på att du kan behöva ändra mängden jämfört med det som står i receptet.

Tänk efter vad det är du är ute efter med kryddan, så kommer du säkert komma på en bra ersättare. Vill du exempelvis hitta något istället för lagerblad, måste det vara någon som ger en djup och mustig smak, så som stjärnanis.

Ersättare för vanliga smaksättare

Det sistnämnda gäller även för smaksättare, fundera vad det är för smak du vill få ut från produkter för att kunna hitta en bra ersättare.

Vill du ersätta vitvinsvinäger med något behöver du en produkt som kommer att ge syra, exempelvis citron eller vitt vin kan då passa som ersättare. Vin måste dock tillagas så att alkoholhalten försvinner.

Vill du istället ersätta balsamvinäger kan du exempelvis ta vitvinsvinäger plus en nypa salt, eftersom balsamvinäger är sötare än vitvinsvinäger. Du kan också använda rödvinsvinäger med en nypa socker, men då måste du vara beredd på att maten tar färg.

Vill du ersätta soja kan du istället använda dig av någon slags mustig fond, men då kan du behöva addera extra salt eftersom sojan bidrar med mer salt än vad fond gör.

Är det istället färgen från sojan du vill åt finns det ett färgämne för mat som heter Kolorit som du kan använda som ersättning. Du kan även ersätta misopasta med en mustig fond.
Säger receptet att du behöver tomatpuré finns det några olika alternativ. Istället för tomatpuré kan du exempelvis använda passerade tomater, men tänk då på att även minska på den övriga kan. Ska du exempelvis koka ris i ugn med tomatsmak kan passerade tomater ersätta tomatpurén och en del av vattnet.

Ersätta olika mjölsorter

Att byta ut olika mjölsorter kan vara nödvändigt av flera anledningar, antingen kanske du inte har någon hemma eller så måste du hitta ett glutenfritt alternativ på grund av celiaki, det vill säger glutenallergi.

Potatismjöl är ofta ett bra alternativ om du ska göra en redning och måste ha ett glutenfritt mjöl, men vill du ersätta potatismjöl om du inte har det fungerar majsstärkelse, alltså Maizena precis lika bra.

I bakning kan du byta ut vetemjöl mot glutenfri mjölmix, eller hålla det mer naturligt om du önskar genom att använda exempelvis mandelmjöl. Tänk dock på att det inte går att ersätta vetemjöl rätt av med exempelvis mandelmjöl, just eftersom det är glutentrådarna som gör att vetemjöl binder.

Lämna en kommentar