Behöver du tips på matsäck?

Att komma på bra saker att packa ner i en matsäck är inte alltid så lätt, speciellt inte om det är till barn som ofta har starka åsikter om vilken mat som duger eller inte. Matsäck går att variera på många olika sätt och jag har många bra matsäckstips att ge dig.

Matsäck till barn bör vara enkel att äta

Ska matsäcken vara till ett barn är det inte bara viktigt att maten är god, det är också viktigt att maten är enkel att äta för barnet. Att spilla och råka kladda ner sig när man äter sin matsäck är absolut ingen höjdare och därför bör du försöka undvika den risken.

Ett tips på matsäck som går hem hos de flesta barn är en pastasallad. Det är en kall matsäck som går att variera utifrån var barnet gillar. Det är också enkel att äta, blir inte kladdigt och får plats i en och samma matlåda, alla framgångsfaktorer en matsäck kan ha.

Recept på enkel pastasallad

 • 1 portion kokad pasta
 • 10 cm gurka
 • 1 tomat
 • ½ paprika
 • 30 gram ost av valfri sort
 • 1 liten burk tonfisk i olivolja

Hacka grönsakerna i mindre bitar. Skär osten i små kuber. Blanda sedan allting tillsammans i en matlåda.

Är det någon grönsak ditt barn inte gillar tar du helt enkelt bort den, eller byter ut mot något annat.

Kall matsäck är att föredra

När det gäller matsäck till barn är en kall matsäck att föredra. Det finns förvisso mattermosar som håller maten varm relativt längre, men kan vara svåra att använda för ett barn samt att det finns en risk att bränna sig.

För att maten ska hålla sig kall bör den packas i en kylbag tillsammans med några kylklampar. Men det bästa är att välja mat som inte är så känslig för att temperaturskillnader, då kan du packa ner maten i barnets vanliga ryggsäck tillsammans med en kylklamp.

Tips på kall matsäck som inte så känslig för värme:

 • Mackor
 • Pannkakor
 • Sallad med till exempel myntade korvbitar i
 • Matmuffins
 • Matig omelett

Ingen mat bör dock tillåtas att bli varm eftersom bakterieodlingar då kan uppstå, och exempelvis mejeriprodukter måste hållas kalla hela tiden. Men det här är ändå tips på mat som klarar sig i en ryggsäck med kylklamp under kortare stunder.

Matsäckstips med varm mat

Om matsäcken ska tas med under vintern och ätas utomhus kanske du ändå vill skicka med varm mat, och även då har jag några bra förslag.

Som sagt kan en mattermos vara en mycket bra sak att ha med sig då. I en mattermos kan du exempelvis skicka med en god soppa till barnet. Packa gärna ner något gott tillbehör till soppan, som exempelvis bröd för att matsäcken ska bli komplett.

I en mattermos kan du också ha med dig exempelvis kokad korv, som barnet sedan kan lägga i ett korvbröd som hen har med sig. Ketchup till korven går att ha med sig i en liten matlåda exempelvis och smetas sedan på korven med hjälp av en kniv.

Överraska med en efterrätt i matsäcken

Självklart ska du packa med en liten efterrätt i matsäcken, det kan vara något så enkelt som en kanelbulle eller några kakor. Men även en fruktsallad kan vara en uppskattad efterrätt, och är dessutom lite nyttigare än kakor.

Lämna en kommentar