Upptäck den ovanliga grönsaken citrongurka

Citrongurka är en sorts gurka som fortfarande är relativt ovanlig och svår att hitta i butiker i Sverige. Skalet har en solgul färg medan fruktköttet är vitt och limegrönt. Nämen citrongurka kommer inte enbart från skalets färg utan också från att den har samma storlek och form som en citron.

Odla citrongurka hemma

Citrongurka är som sagt svår att få tag på i affärerna men kan med fördel odlas hemma. Precis som många andra sorter av gurka är även citrongurka enkel att odla och den ger en bra skörd under hela säsongen.

Börja med att förså citrongurkan under våren, april månad brukar vara en bra tid. Ett frö per kruka passar bäst, och låt sedan krukorna stå varm, cirka 25°C fram tills att plantorna har börjat komma upp. När de sedan har börjar komma upp ska de stå svalare, cirka 15–20°C.

Omplantering

När plantan sedan har kommit upp och fått ett eller två ordentliga blad är det dags att plantera om dem. Plantorna kan planteras om både till en större kruka eller direkt ned i gödslad jord, exempelvis i ett växthus.

Plantorna ska planteras med ett radavstånd på 90 cm och cirka 50 cm avstånd mellan plantorna. Varje planta kan bli uppemot 90 cm hög. Den första skörden brukar komma under juli månad, och sedan fortgå under resten av säsongen.

Skörda gärna gurkorna när de är små, då smakar de som allra bäst.

Citrongurkan kan växa inomhus om den får tillräckligt med solljus, men bäst mår den i ett kallväxthus eller på en relativt varm och skyddad plats utomhus.

Använd citrongurka i matlagning

Citrongurkan har en mycket krispig konsistens och fruktköttet är mycket saftigt. Citrongurkan smakar mycket likt vanlig slanggurka och mest är det utseendet som skiljer sig. Därför kan du använda citrongurka precis som du brukar använda gurka. Ger exempelvis en färgglad klick till din tacos.

Den skiljer sig dock något i konsistensen vilket gör att den passar alldeles utmärkt att både sylta och fermentera.

Skiva citrongurkan och använd som vanligt pålägg på en smörgås som du skickar med i barnets matsäck, något som troligtvis kommer att bli omtyckt.

Kuriosa om citrongurka

Citrongurka kallas ibland även för äppelgurka eftersom formen många gånger man se ut som just ett äpple. Gurkan är faktiskt ett kulturarv ända från 1894 men är idag nästan helt okänd i Sverige för den stora befolkningsmassan.

Även om namnet främst kommer från skalets gula färg, kan skalets nyanser faktiskt skilja sig en hel del. Den kan vara allt från solgul till mycket ljust grön.

 

Lämna en kommentar