Inled helgen med en tacokväll

Taco på fredagskvällen har nästan blivit en tradition i Sverige, och det är inte svårt att förstå varför. Taco är en rätt som de allra flesta gillar, går att variera i all oändlighet i princip och kan göra kvällen till en riktig myskväll.

Egentligen kommer tacos från Mexico, men så som vi äter den idag i Sverige är inte alls något som känns bekant för mexikanarna.

Så får du en bra och mysig tacokväll

För att en tacokväll ska bli succé finns det två viktiga faktorer, det ena är förstås maten. Men när det gäller taco kan nog de flesta hålla med om att även sällskapet, upplägget och hela upplevelsen är en viktig del för att en tacokväll ska bli riktigt bra. Taco är inget som snabbt äts framför tvn.

Vad behöver du till din tacokväll?

Exakt vad man ska ha på sin taco finns det nog inget rätt svar till, det finns nog nästan lika många tacovarianter som det finns familjer i Sverige. Men några tillbehör brukar ändå räknas som bastillbehör till tacos.

Tillbehör till en lyckas tacokväll:

  • Tacokryddad köttfärs
  • Hårda tacoskal
  • Mjuka tortillabröd
  • Riven ost
  • Tacosås
  • Hackade grönsaker

Ska man göra sin egen tacokrydda eller inte?

Det får du avgöra själv. Har du ingredienserna hemma till egen tacokrydda kan du absolut göra egen. Den viktigaste kryddan är spiskummin, många av de andra kryddorna kan du ersätta med något liknande.

Ska det vara hårda eller mjuka skal?

Ja, säg det. Det är en fråga som kan skapa riktig osämja bland middagsgästerna. Men som tur är behöver man såklart inte välja utan enklast är helt enkelt att köpa hem både och, för familjefridens skull.

Men inte nog med det, hårda skal finns i flera olika former. Det finns det klassiska tacoskalet som är u-format, men det finns också så kallade subs som är båtformad, som är enklare att äta samt nachochips.

Vilka grönsaker ska man ha på en tacokväll?

Även här finns det såklart inte ett enkelt svar, utan det beror på vad man själv tycker om. Något som dock brukar gå hem hos de flesta är lök, tomat, gurka, majs och sallad. Även paprika och oliver är populära grönsaker till taco hos många.

Det som däremot kan vara en riktigt känslig diskussion är om man ska ha frukt till sin taco eller inte. Här brukar det vara något man antingen hatar eller älskar, sällan något mitt emellan. Men att ha banan, äpple och ananas till sin tacos är faktiskt inte helt ovanligt. Blir det frukt över kan ni då äta fruktsallad till efterrätt.

Tillför lite hetta

Många gillar att tacos ska vara lite stark, och det kan du uppnå på flera olika sätt. Dels kan du anpassa styrkan genom att välja tacosås utifrån din smak. Den brukar finnas alltifrån mild till extra stark.

Du kan också tillföra hette genom att ha jalapeños på din taco.

Lägg fokus på uppläggningen

Som vi nämnde så är det inte enbart självaste maten som är nyckeln till en lyckad tacokväll, utan också hela upplevelsen. Därför är det värt att lägga lite extra tid och fokus på uppläggningen. Lägg upp alltid i separata skålar på ett snyggt sätt, antingen på diskbänken som en buffé eller på köksbordet där alla kan nå.

Se till att ni har god tid på er, taco är inget man vill stressa med. Att sitta och småplocka och sätta ihop varje tacos med omsorg är helt klart en viktig del för att en tacokväll ska kännas bra och mysig.

Glöm inte att servera med en god valfri dryck!

Lär dig hur du gör egna tillbehör till din tacokväll i videon.

Lämna en kommentar