Semper trasslar in sig i allt märkligare resonemang om "närproducerad" puré

Vi har skrivit till Semper och tyckt att de ska sluta kalla sin Banan/Mangopuré närproducerad och har nu fått svar (läs Sempers svar nedan i kursiverad stil). Se gärna vårt Youtube-klipp om saken. Stora delar av Sempers svar handlar inte om sakfrågan närproducerat utan ägnas åt att lyfta fram att de gör ett bra jobb med ekologiska produkter. Detta skall de ha all eloge för! Däremot känns deras försvar av att kalla produkten närproducerad bräcklig. Exempelvis framförs ett resonemang om att detta bl.a. är motiverat då Sempers provkök ligger i Sundbyberg?! Eftersom Middagsfrid testmatlagar alla recept som skickas med i våra kassar i vårt provkök i Stockholm – skulle vi då kunna kalla alla våra råvaror närproducerade? Knappast.

I Sempers svar ges även intryck av att de har en märkning som heter ”ekologisk och närproducerad” vilket verkar innebära att en produkt som är ekologisk får denna märkning även om den kanske inte nödvändigtvis är särskilt närproducerad. De säger bl.a. att de ”vill kunna erbjuda det ekologiska alternativ som idag är möjligt” och då insinuerar att produkten måste få deras märkning ”ekologisk och närproducerad”.

Det oroväckande i denna vilseledande märkning är kanske inte att folk kan tro att bananerna är närodlade men däremot hur konsumenterna skall tolka ”närproducerat” i andra, mindre uppenbara, fall då Semper har sin egna definition av ordet. Teoretiskt kan de ju använda utländska råvaror i andra produkter och (som blandas i burkar i Eslöv) och då kallas närproducerade. Kanske finns det exempel på sådana produkter idag och kanske är det grunden till varför de är så motvilliga att ändra sin definition av närproducerad – det kanske skulle göra att de måste ta bort närproducerat-märkningen på andra produkter…

”Hej och tack för din åsikt!

Vi värdesätter att du hör av dig till oss och uppskattar ditt engagemang för frågor som rör mat, barn och miljön, som också är väldigt viktigt för oss på Semper. Föräldrar som värdesätter ekologiska alternativ ska självklart hitta det hos Semper. När vi sätter ekologisk & närproducerad (vår markering) på våra barnmatsburkar innebär det att dessa är tillagade i Sverige – vår ekologiska barnmat på glasburk i Eslöv, ekologisk dryck kommer från Tingsryd och ekologisk välling från Götene. Vi använder, i likhet med Middagsfrid, också svenska råvaror i största möjliga utsträckning. Exempelvis är vår potatis, palsternacka, grädde, nötkött, kyckling, mjölk, ost, morot, lök, skinka och rapsolja inhemsk.

Men det innebär inte alltid att råvarorna är närodlade – som i fallet med banan och mango. Av naturliga skäl odlas inte dessa frukter i Sverige. Men eftersom många barn tycker så mycket om banan och mango vill vi kunna erbjuda det ekologiska alternativ som idag är möjligt.

Från starten har vi tydliggjort på våra barnmatsburkar och i all vår kommunikation, att begreppet närproducerad innebär att all ekologisk barnmat från Semper tillverkas i Sverige. Vi förstår att orden närodlad och närproducerad ibland kan förväxlas. Vi vill verkligen inte vilseleda någon, varför skulle vi vilja det? Alla vet ju att banan och mango inte odlas i Sverige.

Utöver ekologiska råvaror vet vi att miljöaspekten är viktig för många av våra konsumenter. Det är fortfarande många som inte känner till att det bara är vi på Semper som tillagar ekologisk barnmat i Sverige och på så sätt är ett nära alternativ. Dessutom utvecklas all vår barnmat, inte bara den ekologiska, i vårt provkök i Sundbyberg specifikt för barn som växer upp i Norden. Det är för att lyfta fram detta som vi har valt att kommunicera närproducerad. God mat börjar med bra råvaror, så självklart börjar även barnmatens resa hos råvarorna. När det kommer till råvarans kvalitet är vi riktigt petiga, men så har vi också världens viktigaste matgäster. Därför är det skillnad på kvalitet och barnmatskvalitet. Mat av barnmatskvalitet innebär att gränsvärdena för bekämpningsmedelsrester och tungmetaller är extremt lågt satta jämfört med all annan mat. Dessutom innehåller barnmat inga konserveringsmedel eller färgämnen.
Vi tillagar all vår barnmat i stora grytor och råvarorna läggs i grytan en och en, anpassat efter sin specifika koktid. Tack vare att råvarorna kokar tillsammans i rätt mängd vatten redan från början behöver vi inte hälla bort något vatten. Resultatet är att alla nyttiga näringsämnen och vitaminer följer med ända hem till ditt kök. Och maten smakar godare eftersom ingredienserna tar smak av varandra.
När vi på Semper tillagar vår fruktpuré gör vi så här: – ekologiska och krav-märkta puréer av banan och mango importeras- råvarorna genomgår en kvalitetskontroll – ingredienserna blandas i en gryta där vi tillsätter c-vitamin, naturlig risstärkelse och vatten- purén kokas hastigt upp, konsistens, vitaminhalt och ph-värde kontrolleras- burkarna fylls och pastöriseras- mikrobiologisk kontroll genomförs av det färdiga resultatet- burkarna packas och körs ut i butik

Vi hoppas med detta ha gett dig svar på dina frågor.
Vänliga hälsningar

Sirpa
Sempers Konsumentkontakt”

Kommentarer

Semper trasslar in sig i allt märkligare resonemang om "närproducerad" puré — 5 kommentarer

  1. Det här var inget svar, det var bara färdiga formuleringar rakt igenom. Tycker ni ska fråga hur de ställer sig till undersökningen ni nämnde för någon vecka sedan, den som gick ut på hur folk uppfattar ordet "närproducerat".

  2. Kan bara hålla med om att argumenten inte håller. Jag köper gärna Semper just för att de har ekologisk barnmat, men den här typen av marknadsföringsknep som de försöker sig på med banan/mango är bara löjligt och vilseledande.

    Sen undrar jag varför de måste tillsätta c-vitamin till sina fruktpuréer? Blir frukten så misshandlad vid tillverkningen att de naturliga vitaminerna inte bevaras?

  3. Ja, det har du rätt i! Det hade jag inte ens reflekterat över. Jag brukar dra öronen åt mig när de berikar produkter med diverse vitaminer och mineraler. Då är de undermåliga till att börja med, så ser jag det.

  4. Tycker över huvud taget det är tveksamt att sätta 'närproducerat' på en burk som säljs från Haparanda till Ystad. Vilken stad är den närproducerat till? Har förövrigt för mig att laxen som är 'närproducerad' odlas i Norge.

  5. Om den närproducerade matens råvaror odlats i ex. Sydamerika, blir det ju en STÖRRE miljöpåverkan än om produktionen skett nära odlingsplatsen. Det åtgår mer energi (i form av olja) för att frakta ex. ett kilo bananer i kylrum hit än motsvarande mängd banan i form av puré som inte behöver kylas, kan lastas mycket tätare och inte behöver fraktas lika snabbt. Mycket frukt och grönsaker flygs hit för att vara fräscha i butik, medan om de i processad form kunnat transporterats med båt…