Kemiskt framställd citronsyra (E330) kan framkalla allergi

Vi är ju generellt restriktiva med E-nummer i våra kassar, men citronsyra har vi betraktat som ok ganska länge. Nu börjar vi riktigt tveksamma till det. Vi har tidigare här på bloggen skrivit om E330 eller citronsyra som ju låter så oskyldigt. Det låter nästan nyttigt! Nu har jag på flera håll hört att citronsyra inte görs av citroner utan på mycket tveksamma sätt.

Tommy Svensson, Utbildningscenter som föreläser om tillsatser i maten menar att E330 inte har något gemensamt med naturlig citronsyra. Sen hittade jag följande insändare på Astma- och allergiförbundets hemsida: ”Citronsyran är framställd genom en jäsningprocess med den svarta mögelsvampen, Aspergillus Niger, alltså inte på citroner. Vet någon med säkerhet att avdödat protein inte hänger kvar i citronsyremolekylen? Livsmedelsverket har inte svarat mig på den frågan. Det som också är ett bekymmer är de billigare juicerna, dessa orsakar också snuva och röda ögon. Jag har hittat reportage där människor beskriver hur det har funnits stora mögelklumpar i juicepaket, om det finns stora klumpar, hur mycket små rester finns det då som vi inte ser. Sedan flera år undviker min son dessa produkter och behöver inte använda antihistaminer vilka botar symtomen men inte själva orsaken.Att äta antihistaminer borde man väl kunna likna vid att äta paracetamol mot huvudvärk orsakad av vätske- eller matbrist. Är den sk pollenallergin inte orsakad av miljön utan istället en MÖGEL allergi? Med andra ord: Tag bort E330-E333 o E380. Byt ut juicerna till de allra dyraste och ni märker en enorm skillnad.”

Iréne som skickat in inlägget och som också mailat mig upptäckte citronsyrans negativa effekter av en slump. En dag hoppade hennes son över sin frukost på lättyoggi och juice varpå hans allergisymtom uteblev. De bestämde sig för att testa att utesluta allt som innehöll citronsyra. Effekten blev att sonen inte längre behöver allergimedicin på våren.

Iréne skriver att hon har regelbunden kontakt med Allergiförbundet, Tidningen; Doktorn, deras lokala tidning och Livsmedelsverket. Livsmedelsverket är de som är negativa och förnekar att den livsmedelsproducerade citronsyran kan utveckla allergi.

Kommentarer

Kemiskt framställd citronsyra (E330) kan framkalla allergi — 78 kommentarer

 1. Hej, detta känns som mumbojumbo, jag har ägnat mig åt att googla efter citronsyre allergi en stund nu och det verkar inte finnas några belägg förutom anekdoter.

  Om det hade varit ett verkligt fenomen så borde man med enkelhet kunna skapa ett dubbelblindtest som skulle avgöra det, lär knappt ens behöva godkännas i ett etiskt råd eftersom det rör sig om godkända livsmedel.

  Jag gillar era matkassar, men de pseudovetenskapliga undertonerna får mig faktisk ibland att fundera på att byta leverantör.

   • Vad skulle vi tjäna på att citronsyran hängs ut som farlig? Jag kan inte bevisa att det är farligt, men tycker du inte att det verkar ligga något i detta? Jag har pratat med citronsyretillverkare som erkänner att mögelsvamp används i produktionen och att citron aldrig ingår.

  • En av mina bekanta har en tid haft allergiska besvär, visste inte mot vad. Började utesluta olika saker. Det tog ett tag, men kom så småningom fram till att E330 var boven! Nu när hon helt utesluter E330 har hon inga som helst problem. Så vadå ”mumbojumbo”. E330 framkallar allergi hos vissa personer! Godkända tillsatser kan orsaka allergier. Även naturliga ämnen kan orsaka allergier. Avfärda inte andra människors problem så lättvindigt. Lyssna och lär istället. Och var glad åt att du själv inte drabbats!

 2. Tack för kommentaren, jag kanske ska vara försiktigare med mina uttalanden. Det retar alltid upp folk. Jag skriver ju egentligen inte att det är vetenskapligt belagt att det framkallar allergi men det att det enligt vissa ”kan” vara så. Om någon skulle ta ”anekdoterna” på allvar, då skulle någon ordna ett dubbelblindtest så skulle vi få svar. Men varför gör ingen forskare det? Det är industrin som finansierar mycket forskning och de är naturligtvis inte intresserade av att betala för att få reda på riskerna/de negativa effekterna med citronsyra, det är ju en superbillig tillsats som har många användningsområden.

  Jag tycker att allmänheten bör få veta att citronsyra inte kommer från citron, eller vad tycker du? Jag tycker också att man bör få veta att D-vitamin framställs av fårpäls och hur produktionen av detta går till. Varför kan inte ens Arla svara mig hur produktionen går till?

  Jag hoppas att du stannar kvar hos Middagsfrid! Jag vill bara öka kunskapen om vad som finns i maten. Jag vill ställa frågor och lyfta upp vissa fenomen som ingen annan pratar om. Vi håller oss primärt till råvaror, både eftersom det är godare och fräschare, men också eftersom vi tror på en försiktighetsprincip när det gäller tillsatser. Vi vet för lite om tillsatserna och hur de påverkar oss.

  • Hej Kicki1
   Bra att du tar upp dem här sakerna.
   Min dotter 10år spyr av citrus och E330 citronsyra, när jag låter bli allt med det så funkar det utmärkt.
   Usch mögelsvamp
   Mvh
   Anders

  • Det låter väldigt osannolikt. Jag tål inte björk för att jag saknar det proteinet i kroppen för att slå ut den främmande substansen som kommer från björken. Det finns inte den sorten av björk i malaysia som finns i Sverige. Det kan hända att sulfiten som finns i E330 som inte behandlats tillräckligt och då är man intolerance mot det.

  • Hej Kicki, kör på med dina uttalanden, inte bry dig om lobbyister, de finns överallt och vill att du ska överbevisa med papper, fakta och tester. Det räcker visst inte med sin egen eller sina barns hälsa och erfarenheter. Gro H Bruntland var kritisk mot sockerindustrin, idag är det tyst och hon sitter i styret till Pepsi. Det är starka makter om du sticker ut hakan, men fortsätt, vi är flertal!
   Kram
   Maria

   • Tack för stödet! Underbart med en kommentar på ett inlägg som jag skrev för snart två år sen. Debatten lever!

   • Vi har konstaterat att vår dotter får allergi av citronsyra. Ingen aning om varför. Hon har allergi från andra ämnen också men citronsyra ger starkast reaktion. Trodde att vi var dom enda. :o)

   • Nej, det är ni inte. Troligen är det kopplingen till mögel som orsakar det. Och jag tror att även vi som inte uppvisar någon reaktion mår bäst av att undvika citronsyra. Det är inte det enklaste, eftersom man hittar det i var och varannan produkt numera.

 3. Om det finns enkla sätt att slippa allergiska symptom, är det ju värt ett försök att sprida budskapet till fler som kanske lider i onödan. Det är därför jag tar upp den här frågan på min blogg.

  Jag har egenupplevda erfarenheter av när vetenskapen inte kunnat hjälpa mig med konstiga symptom, så därför har jag blivit väldigt intresserad av att hitta lösningar på annat håll. Läkarna sa till mig en gång att jag inte kunde få barn. Jag fick sedan tre barn utan några problem. Läkarna, forskarna och professorerna har inte alla svar. Varför lyckas läkarna t.ex. bota så få onda ryggar? Det är ju bara något fysiskt fel på 1 av 20 onda ryggar (har jag läst någonstans). Någon som har ont i ryggen måste ju till slut prova någon annan lösning än att ränna hos doktorn.

 4. Jag tycker det är suveränt med din information, så fortsätt! Om jag sen väljer att tro på vissa saker och andra inte, det är ju upp till mig. Jag måste ju inte läsa här, eller hur 😉
  Klart imponerad av att du orkar leta, orkar vara jobbig. Såna som du behövs verkligen i samhället!!

 5. Det intressanta är, vad det gäller citronsyran, att det framkommit flera fall då människor sluppit äta antihistaminer mot pollenallergi då de plockat bort citronsyran ur kosten. Den finns verkligen överallt. I icas bacon, de flesta påläggsskinkor och häromdagen upptäckte vi att det fanns i nästan alla burkar med inlagda campinjoner o.s.v.

  Jag håller helt med dig Kicki, frågorna måste verkligen lyftas. Forskarna får pengar för att göra vissa tester, de finansieras av någon och därför kan de inte göra vad de vill. En del forskare verkar inte heller sugna på att undersöka saker de själva inte kommit på.

 6. Jag får börja med att hålla med om att ni gör ett bra jobb på många plan, ”kampanjen” om närproducerade bananer var till exempel lysande, men jag blir trött när pseudovetenskap kommer in i bilden.

  Några exempel:

  Rökarom som i princip är rökt vatten som man har tagit bort en del av tjäran från och användandet av det gör att det blir mindre cancerogena kemikalier (PAH, polycykliska aromatiska kolväten http://sv.wikipedia.org/wiki/Polycykliska_aromatiska_kolv%C3%A4ten) i maten.

  Att rekommendera Himalayasalt där innehålls deklarationen endast täcker 97-98% av innehållet för att slippa klumpförebyggandemedel som. Vad de andra procenten är accepteras utan kommentar för att de är ”naturliga”.

  Men för att komma tillbaka till ämnet så forskade jag lite om källan till citronsyrapaniken och läste bland annat på Tommy Svenssons webbplats. Hans nyhetsbrev är så fulla av faktafel att det blir smått löjeveckande, jag orkar inte sammanfatta det här men en del finns att läsa på vof.se:s forum till exempel http://www.vof.se/forum/viewtopic.php?t=5019 och http://www.vof.se/forum/viewtopic.php?f=10&t=13185 trådarna har på sina ställen en lite rå ton men verkar faktamässigt korrekta.

  Iréne undrar om avdödat protein kan hänga med efter produktionen, jag är ingen processkemist men jag betvivlar att det skulle bli några spårbara mängder. Däremot är Aspergillus niger som är svampen man använder relativt vanligt förekommande i torkad frukt och the och sporerna bör hittas i betydligt högre koncentration där. Sedan kan absolut inte avdöda proteiner orsaka mögelklumpar, för det krävs sporer eller levande svampar som säkert kan ha kommit in i juicen på andra vägar.

  Slutligen, OK, industrin finansierar mycket forskning men i just detta fall så kan ett klinisk prov inte kosta många tusenlappar, det finns tydligen många människor som har upplevt förbättring (min snabba googling har bara avslöjat 4-5 primärkällor) som säkert vill reda ut det och kan ställa upp gratis eller billigt. Dela dem i tre grupper och ge dem Placebo, ”naturlig” citronsyra och industriframställd citron syra. låt dem sedan i ett formulär skatta sina allergibesvär och se om det finns något samband. Kostnaderna för detta kan inte bli astronomiska och borde gå att skaka fram om man verkligen vill bevisa att Citronsyra är farligt.

 7. Jag menar inte att citronsyran skulle vara farlig, Jens. Däremot tycker jag att man kan ifrågasätta att livsmedelsindustrin överhuvudtaget använder mögelsvamp för att framställa en produkt. Vi vet att allergierna har ökat men ingen tycks komma på varför. Vill man prova att plocka bort E330-E333 och E380 ur sin kost så gör man det. De jag känner som provat har sluppit allergimedicin och jag kan inte annat än att glädjas med dem. Man kan tycka vad man vill om ”pseudovetenskap”. Ibland har tyvärr inte vetenskapen alla svar men däremot kan beprövad erfarenhet ge resultat.

  Vad det gäller mögelrester i juicen så borde det kunna komma in mögelsvamp om rengöringen av de kärl som används vid framställningen inte är tillräcklig exempelvis. Om effekten av att dricka juice med mögel i blir densamma som när man dricker läsk innehållande citronsyra så kan man ju börja fundera. Åtminstone jag. Jag känner dessutom alltför många som sluppit medicin och kan därför inte tro att det inte skulle kunna ha något samband. Men visst vore det bra med ett vetenskapligt test som ger statistisk signifikans för att det är så men uppenbarligen vill ingen göra detta. Det är väl också så att det inte finns något enkelt svar utan att det kan vara en mängd faktorer som påverkar själva allergin. Synergieffekter finns ju överallt.

 8. Hej alla! Kul med att alla kommentarer. Jag kan hålla med om att Tommy inte redovisar sina källor som sig bör, men det är inte mitt jobb att försvara det som han har publicerat. Även om Tommy kanske inte skriver sina texter på ett vetenskapligt sätt, vet jag att han har goda avsikter och att han kan väldigt mycket om tillsatser. Han vill dela med sig av något egenupplevt för att hjälpa andra människor. Hans historia är väldigt intressant. Det är också väldigt intressant att media inte vill skriva om dessa ”historier”. För mig finns det för mycket frågetecken kring E-numrena för att jag ska känna mig trygg med dem.

  Citronsyra finns i krossade tomater också, detta gäller t.ex. Coops, Willys och Euroshoppers. Intressant att det bara är egna-varumärken (EMV). Euroshopper är ICA:s lågprismärke.

 9. Jobbar inom vården, vetenskapligt eller ej så är det ändå rel många som uppger allergi för citronsyra. Har också haft pat som intygar att astma mm blivit bättre utan en massa tillsatser bla citronsyra.

 10. Precis, varför välja en produkt med citronsyra när man lika gärna kan välja en produkt utan. Den kanske kostar ett par kronor mer, men det tycker jag att det är värt.

 11. Jag tycker dessa frågor bör definitivt lyftas, varför knipa tyst bara för att det inte finns vetenskapliga studier – än(!). Det är inte så att studier är det första som skapas här på jorden. Det är ju som att för hundra år sedan klanka ned på någon som tyckte kvicksilver är något man bör undvika, varför skall man undvika det? Det finns få rapporter och inga studier, fortsätt lek med kvicksilver tills en studie på det görs.
  VOFare verkar vara ha stort tycke för att hejdlöst stämpla ordet pseudovetenskap på saker och ting. Det tycker jag är OK för produkter så som hälsopiller och mirakelkurer, inte information om hur tillsatser framställs, speciellt inte när det saknas studier som motbevisar det framställda informationen.

  Jens,
  Det finns många saker man skulle vilja att det skulle utföras studier på, men det betyder inte att allt som det inte forskas på inte stämmer. Dessutom kan studier förvanskas och misstolkas, se bara på debatten om mättat fett.
  Man får se information för vad den är, vissa har upplevt förbättringar av att undvika kemiskt framställd citronsyra, om man nu har dessa symptom skadar det väl inte att testa att utesluta det?

 12. Tack Kicki för ditt arbete!
  Har just dragit ned kosten rejält på vår lille allergiske son och när all mat som korsreagerar med pollen är borta så försvann också astman (de vanliga allergenerna är också borta såsom mjölk. ägg, nötter, frön, vete etc). Men nu kom astman tillbaka lite gran och det verkade som det hade ngt med blåbärssylten han fått lite av att göra. Därför googlade jag på citronsyra och fann bla detta, så nu får vi prova om det var sista pusselbiten just nu… Kan tillägga att vi inte fått så mkt hjälp av sjukvården i detta pussel – där har det mest ordats om förkylningsastma och kortison tyvärr…
  Tack!
  //Johanna

 13. Hej,
  Intressant.

  jag läste just Irenes anslag i tidningen Allergia, och som rektor för förskola och skola, tror jag vi ska göra ett litet test, genom att undvika E330 för att se om ffa de mindre barnens rödhet runt munnen minskar.

  /peter

 14. Hej Citronsyra tillverkning med svartmöglet aspergillus har pågått sedan många år. Produkten tillhör GRAS i världsproduktionen (generally recognized as safe) men de tester som är gjorda gäller inte allergi. Med största sannolikhet finns det små mögelrester från mögelcellen och från myecel i citronsyra. Små mögelpartiklar kan påverka kroppens immunförsvar och har troligtvis stor betydelse vid autoimmuna sjukdomar och allergier. Aspergillusmöglet används också för framställning av amylas som bla används vid sockertillverkning från majs och i bröd. Det är okänt hur detta mögeltillverkade amylas påverkar människorna eftersom det givetvis inte är exakt lika det amylas som vi människor själva tillverkar.

 15. Ja, man får bilda sig en egen uppfattning utifrån den svårtillgängliga information som finns. Noterat är att ämnet primärt förekommer i lågprisprodukter. Mutti tomater innehåller det inte, medan Eldorados innehåller det. Det var bara ett exempel.

  • Hej Jerker!
   Tack for lanken. Ar just nu i USA och saknar svenska bokstaver. Jag har blivit mer och mer skeptisk mot citronsyra och forsoker undvika det sa langt det gar.

 16. Allt med citronsyra får jag reaktioner på. det kan vara kliande ögon, svullna ögon, bortdomnade läppar, svidande läppar och nu sist: andningsbesvär.

  Så att vi reagerar då vi får i oss en massa kemikalier genom allt vi äter ska vi nog inte vifta bort så lätt…….

 17. hallå, jag har varit allergisk mot björk i 15 år och i 10 år har jag inte kunnat äta äpple, päron, persika, alla nötter är uteslutet, jag har haft kraftiga besvär med min allergi varje år mellan mitten av mars till slutet av maj, inom den perioden förekommer det dagar där jag får låsa in mig i ett rum för att besvären är så stora. Jag har prövat i stort set alla allergi mediciner, även recept belagda, men inget har fungerat på 15 år förutom ögondropparna. Föra sommaren så var det nån som bara sa till mig, kolla upp citronsyra! jag kollade upp det och blev jävligt skeptisk, och sen kom våren 2012 fint väder en mars dag och näsan börjar rina som en jävla flod det började klia lite i ögonen och jag nös var 15e sekund, jag blev arg och irriterad som vanligt, fast denna gången åkte jag hem direkt och rensade ut vårt kylskåp och skafferi på alla citronsyra produkter och tänkte, VAD HAR JAG ATT FÖRLORA, jag kan ju pröva i 14 dagar och se. Jag rensade alla produkter som innehöll (citronsyra) E330-E333 och E380 surhetsreglerandemedel och askorbinsyra, tro det eller ej men jag har inte känt av min allergi sen jag sluta med dessa produkter och nu är det i mitten av april, jag är fortfarande skeptisk och bara går och väntar på att allergin ska slå till, om det inte har hänt nånting till slutet av maj så har det fungerat.

 18. Väldigt intressant att läsa allt här! Jag vill framförallt säga till Kicki: fortsätt att våga skriva vad som finns i maten! Ju fler som vågar ifrågasätta desto bättre, sen får var och en ha sin egna uppfattning i slutändan.

 19. Och faktum är att citronsyra finns i fler produkter än mat, nämligen miljövänliga, naturliga och ekologiska hudvårds- och hygienprodukter.

  Citronsyra kan vara tillverkat av grödor som har besprutats med bekämpningsmedel och/eller som kan vara genmanipulerade. Exempelvis majs. I alla fall om man inhandlar ämnet från en av världens största tillverkare – Archer Daniels Midland Company(ADM) i USA.

  Tack Kicki för en jättebra blogg!
  Ge inte upp du behövs:-)

 20. För mer än 20 år sedan fick jag i en hälsokostaffär en lista på farliga livsmedel utprovade på ett sjukhus som hette Villejulier i Frankrike, som jag sparat. Kan tyvärr inte hitta dem på nätet. Där stod att citronsyra e330 var cancerframkallande.
  Nu vet jag inte hur mycket man kan lita på detta. Men med tanke på att citronsyra används som rengöringsmedel m.m. tror jag inte det är så hälsosamt att få i sig detta ämne för mycket. Det ingår ju i väldigt många produkter, både det som äts och dricks.
  Även krämer som huden kan föra vidare i kroppen.

 21. När jag fick reda på om E-330 så slutade jag med mina Vitaminer som innehöll detta. Kan bara säga att innan jag viste om det hade jag ett problem med varande eksem uppe på huvudet. Men efter att det att jag slutade med dessa vitaminer + att jag uteslöt det ur min kost så mycket som möjligt, så kan jag bara säga att mina eksem försvunnit och min allergi inte är så kraftig längre.
  Man är ju ganska så förbluffad över hur mycket Livsmedel det finns i.

 22. Läser ovanstående! Har fler som kontaktat mig, där diagnosen är; atopiskt eksem, dessa har också uteslutit citric acid (citronsyra) ur hår- och hudvårdsprodukter med gott resultat men måste samtidigt se till att de inte får i sig E330 genom kosten

 23. Tack, det här var verkligen intressant att läsa – liksom alla inlägg/svar – då jag sökt efter ett sätt att kunna ha katt utan att behöva ta alla allergimediciner.
  Jag utvecklade överkänslighet mot en massa saker då jag bodde i ett hus där en hyresvärd av besparingsskäl murade igen alla ventiler i huset, med påföljd att vi inom få månader hade svartmögel bakom alla köksskåp, våra metallbeslag rostade etc etc.
  Efter det har jag i åratal reagerat mot både katter, kaniner, mögelsporer, kvalster och vissa pollen. Använde inhalatorer och fick först munsvamp, sedan allvarligare angrepp av invärtes svamp.
  Jag bryr mig inte om ifall det är vetenskapligt bevisat eller ej.. om det att utesluta E330 och hålla mig till naturligcitronsyra kan göra att jag åter kan ha katt (jubel och hurrarop) kommer jag definitivt att prova denna metod!
  Tack än en gång för att ni skänkt hopp! 🙂

  • Hej Pia! Spännande. Kan du meddela oss hur det går? Det är ju definitivt värt att prova. Ställ gärna frågor till mig på twitter eller här på bloggen om produkter utan citronsyra om du tycker att det är svårt att hitta.
   Kicki

 24. Intressant vår dotter på 2,5 år har alltid haft utslag /eksem till o från allt från några prickar till hela händer osv. Min mamma hittade ett repotage om citronsyra o E330i en tidning o frågade oss om våran tjej fick i sig det, hon åt kräm till kvällsmat i går o efter en timme var händerna prickiga kollade allt vi ätit under dagen o i krämen fanns citron syra . Ja jag vet inte men känns som krämen kan ha varit problemet , ska nu fortsätt att hålla koll på detta.
  tack för en bra tråd =)

 25. Jag undviker alla livsmedelstillsatser men ibland brister jag i uppmärksamhet. I dag gogglade jag på innehållet och döm om min förvåning när den till namnet oskyldiga citronsyran, enligt hemsidan Äkta Vara, är framställd med hjälp av mögelsvampar. Jag har ytterst sällan svår huvudvärk men det hände för ett antal år sedan efter att jag ha tagit isär två blomkrukor av lera där det hade bildats mögel. Jag kommer att vara mer uppmärksam på E-nummer. Vi är alla olika känsliga de flesta kroppar kan troligen hantera lite mögel men har man blivit sensibiliserad verkar det som kroppen reagerar direkt.

  • Hela mitt inlägg kom inte med här kommer det i sin helhet:
   Stort tack för att du skrivit om E330. Själv fick jag för en tid sedan en hemsk huvudvärk ett par timmar efter intag av en vitamintablett från apotekets sortiment. Jag undviker alla livsmedelstillsatser men ibland brister jag i uppmärksamhet. I dag gogglade jag på innehållet i tabletten och döm om min förvåning när den till namnet oskyldiga citronsyran, enligt hemsidan Äkta Vara, är framställd med hjälp av mögelsvampar. Jag har ytterst sällan svår huvudvärk men det hände för ett antal år sedan efter att jag ha tagit isär två blomkrukor av lera där det hade bildats mögel. Jag kommer att vara mer uppmärksam på E-nummer. Vi är alla olika känsliga de flesta kroppar kan troligen hantera lite mögel men har man blivit sensibiliserad verkar det som kroppen reagerar direkt.

 26. Läste en artikel om att pollenallergin exploderade i Sverige samtidigt somcitronsyran infördes.
  Själv mår jag mycket bättre utan och det är bevis nog för mig.

 27. Vår 7-åring får ingen citronsyra sedan i julas – en artikel, en väninna och själva lovet gjorde att jag lade ihop 1 plus 1 och det blev E330. Skolan ringde och frågade vad som egentligen hände när hon åt det – eftersom de har det i ALLT. Jag beskrev utslagen, klådan, prickarna, de svåra självsprickorna – och de har tagit bort det ur hennes kost. Gud va bra det fungerar ibland! Men idag åt hon en glass … och jag måste söka rätt på 1. innehållsförteckningar 2. vad mer för E-nummer som E330 ingår i (minst fem andra). Suck – vore det inte bättre att göra allt naturligt! Oavsett när du skrev detta så lever debatten!

  • Annika, tack för inlägget! Det är så här allergirörelser börjar. Jag träffade alldeles nyss Marianne Jarl från Astma- och allergiförbundet som jobbat med allergifrågor i 23 år. Enligt henne har det precis nu blivit klarlagt att man kan vara allergisk mot nötkött. Ändå har folk vetat att de varit allergiska mot det länge. Någonstans börjar det med att en grupp människor observerar egna symptom och börjar ställa krav på märkning och uteslutning. Menade du förresten att E330 ingår i andra E-nummer? Det kände jag inte till.

 28. Håller definitivt med om att man kan få reaktion av citronsyra. Jag tål inte arom, något som folk både skrattar och rynkar på näsan åt. Jag vet dock vad jag vet, att jag blir skitdålig av det. Även citronsyra reagerar jag på och får exem som kliar fruktansvärt och problem med slemhinnorna. Jag kan t.ex. äta kokosmjöl i tetraförpackning, då den inte innehåller något annat än kokosmjölk. I den i konservburk är det bland annat citronsyra, och jag kan inte äta den.

  Tack för att fler för upp detta i ljuset. Man kan vara allergisk mot många saker och vem vet hur vanligt detta egentligen är? Hur många har inte problem med sk ”stressmage”? Dessa ämnen kan vara grunden till många sådana folksjukdomar.

  • Jag tror dig och skrattar definitivt inte. Gäller det alla aromer? Det finns ju tusentals. Kung Markattas kokosmjölk på konserv innehåller inte citronsyra. Vi väljer mellan den i tetra som är tillsatsfri (extra creamy) och ekologisk i konserv.

 29. Riktigt bra att folk tar upp misstänkta hälsobovar!

  Vad som är mindre bra är när det ges obalanserade och ovetenskapliga kommentarer.

  Vad jag har sett av folk som avstår E330 är att de samtidigt avstår mjölkprodukter. Vilket överensstämmer både med flertalet anekdoter och även fakta som att mjölk är en av de största intoleransbovarna och troligen kan ge upphov till korsallergier.

  Så det verkar mycket mer troligt att det är mjölkprodukter och inte E330 som är boven.

  Och om ni tror att E330 finns i många livsmedel, så vänta bara och upptäck hur många livsmedel som har mjölk i sig.

  • Där håller jag inte med. Visst finns citronsyra i t.ex mozzarella, men det är väldigt vanligt i läskedrycker och andra drycker. Där ingår ju inga mjölkprodukter.

  • Jag har aldrig hört att mjölk misstänks ge ökade besvär med pollenallergi?

 30. DET FUNGERAR!! jag var väldigt skeptisk innan jag uteslöt citronsyra ur min kost men det fungerar, jag har alltid lidit av kraftig pollenalergi på våren, det är många gånger jag har fått gå hem från jobbet och låsa in mig för det har varit för jobbigt och ingen medecin hjälper. Jag har noga dokumenterat 3 år i min kalender en alergi skalla 1-5 och väder, 1=känner av lite alergi 5=måste låsa in mig. Och slutresultatet är fantastiskt ingen citronsyra = ingen allergi alls.
  Det jag har uteslutet från min kost är allt som innehåller E330-333 E380 surhetsreglerandemedel (citronsyra) E472a och E472e

  Glöm inte att kolla på kött och frukostbullar, kolla allt när ni handlar.

 31. Hej!
  Är jätteallergisk. Gjorde som Irene Hultqvist sa och plockade bort allt med citronsyra. Kan nu springa i skogen o andas in alla dofter, äta kärnfrukter. Mmmjordgubbar!!!!
  Knaprar inga allergitabletter. Berättar för alla!
  Tack Irene!!! : )
  Marie : )

 32. Hej!
  Jag blir jätteglad när jag läser ovanstående positiva upplevelser! Gå gärna in på Facebook sidan, ”Fri från allergi genom att undvika E330”, skriv era berättelser och för att få andra att testa! PS. Ni måste skicka en vänförfrågan!

 33. Jag har läst allt ovan om citronsyra och även för ca 1 år sedan hört om detta på lokalradion. Mina nu vuxna barn har båda för något år sedan utvecklat allergi mot gräspollen och har rinnande ögon, nästäppa och nysningar som sin vardag i dessa tider. Jag ska absolut fr o m NU göra ett försök att undvika E 330-E 333 och E 380!

 34. Jag har nu testat en vår utan E-330. Och jag har klarat mig symptomfri. Jag fick vid ett tillfäller kli i näsa och ögon. Tittade då igenom produkterna vi ätit till middagen och en av såserna innehöll E-330, jag som varit så noga. Men då fick jag iaf bekräftelse att allergin var kvar men att jag gått symptomlös. Vill nog ge det en vår till innan jag kan säga att det inte bara var en tillfällighet. Men jag rekomenderar alla att testa det! Helt underbart att gå en hel vår utan att behöva knapra piller och hålla sig inne.

 35. Hej!
  Läste om detta med citronsyra o pollenallergi.
  Tänkte att detta måste vi testa eftersom min sambo är pollenallergiker. Hans svullna rinnande ögonen och ständiga snuva mm försvann. Efter 2-3 veckor plockade han bort sin medicin. Jag har gjort blindtest med honom o när jag lägger till något i kosten som innehåller citronsyra kommer hans besvär tillbaka.

 36. har börjat att utesluta E330 så gott jag kan och mina allergier har minskat betydligt, sen att det inte får finnas i hund o kattmat är en bra varningsklocka.

 37. Bra att detta lyfts fram. Jag har egentligen bara en sak att säga: asbest ansågs inte farligt förr!!!! Till alla skeptiker där ute nonchalera inte andras erfarenheter dom visar sig oftast vara riktiga. Var istället oroade över vilken dag det kommer drabba er eller någon närstående.

 38. Vår son har konstaterad allergi mot mögelsvampspanel, som läkarna kallar det. Hans handeksem är i princip helt borta sedan vi börjat utesluta E330-333 och E380 ur hans kost. En otroligt stor skillnad, ändå vill läkarna inte riktigt gå med på att det är E-numren som är boven… Själv är jag dock helt övertygad och ser med stort intresse fram emot kommande pollensäsong för egen del – kanske även jag blir besvärsfri denna vår?!

  PS: Kan inte sluta förundras över att hydrocortison aldrig hjälpt speciellt bra mot vår sons eksem, medan däremot elocon funkade jättebra på den tiden vi ”behövde” det. Hum, hydrocortison innehåller E330…

 39. Jag har upptäckt att citronsyran gör att mitt eksem blossar upp .

 40. Åh herregud vilken tur att vi slutat med middagsfrid som matkasse. Att se hur en knäppskalle som du jobbar där får en att verkligen INTE vilja handla nåt från er. Ni var för övrigt den sämsta matkassen vi testat och då har vi testat Linas, Tastelina, ICA och COOP.

  • Åh, herregud vilken tur att det är så få kommentarer som denna!
   För övrigt säger den mer om P M själv än om Middagsfrids matkasse!

 41. Pingback: Samband mellan citronsyra och allergi? | Anja

 42. Man blir ju mörkrädd när man läser detta. Jag var iväg och läste av ett test idag. Jag vet inte hur man ska kunna reda ut vad man skall äta, tvätta, smörja, kläder, möbler konstiga kemikalier i allt. Skrämmande !!

  • Hej! Vår son är multipel födoämnesallergisk. Han tål citronsyra i vissa sammanhang. Det som jag vill få klarhet i också är att viss citronsyra framställs på vete och svartmögel. Vete är min son extremt allergisk emot. Men är det ett speciellt e nummer som är framställt på vete???

   • Jag har svårt att tro att det skulle finnas något e-ämne som är framställt på vete.

 43. Pingback: Paleolinas detox | Paleolina

 44. Hej. Tack f alla intressanta inlägg.
  Jag undrar om nån vet varför d är så få juicer som innehåller c-vitamin???
  4 apelsinjuicer av 30 st på ica innehöll c-vitamin o bara 1st äppeljuice suck!
  Ica maxi i Södertälje ska hjälpa mig kolla upp detta sa dem t mig men ej fått svar ännu.
  Läste detta om citronsyra etc.
  Min son får munsår av apelsinjuice o ketchup bla kan d bero på det du skrev om? Jag dricker juice hela tiden o har mycket problem m astma o pollen mm. Undrar om de nya juicer avjag har börjat köpa i våras kan vara en del av problemet? Är konstigt nog extra sugen på juice nu så min son sa igår mamma arför dricker du juice jämnt?
  Min son är autistisk o vill få svar på allt han undrar.första frågan om mat o dryck faktiskt 🙂
  Mest av ica konc på 2dl.
  Äppeljuicen är fullt m salt i o den gillar mun son. Han älskar allt d m salt i suck. Vill alltid ha mera salt än oss andra i familjen. Vad kan d bero på?
  Har ni tips om juicer?
  Älskar själv Brännhults passionada o Lemonada o Tropicanas juicer m c-vitamin kvar o gjorda av frukter o ej koncentrat.. Dyrare men blandar ut dem m vatten/apelsinjuice f dem är så dryga f dem är lite f sura f min son. Men m 1/4 apelsinjuce i så går d bra. Kan d va nåt farligt i Brännhults juicer etc i Tropicanas juicer???

  • Frukt är bra i måttliga mängder men de mängder man får i sig genom att dricka mycket fruktjuicer är inte bra. Frukt innehåller mycket fruktsocker vilket avsevärt höjer blodtrycket och blodfetterna vilket ju är en stor fara för hjärt- å kärlsjukdomar. Begränsa juicen till max 5dl/dag och försök då även sprida ut den dosen under dagen.

   Förresten Kicki, tack för en bra blogg.

 45. Mitt råd: pressa 2 ekologiska apelsiner själv, så vet ni vad ni dricker. Helt naturligt och gott. Om man vill ha mycket mer vitamin C än det finns i apelsiner så rör man ner nyponpulver i sin naturella yoghurt istället. Eller äter vitkål. 🙂