Därför har Arla E407 eller karragenan i sin 36%-iga vispgrädde

Jag publicerar Arlas svar ordagrant
”Hej!

Tack för ditt mejl.

Vad kul att du har uppmärksammat vår Arla Köket® vispgrädde 36% ! Karragenan behövs för att motverka gräddsättning, då den fetare gräddråvaran flyter upp till ytan och lämnar tunnare mjölkråvara i botten. Gräddsättningen kan förstöra vispgräddens vispbarhet varpå karragenan är viktigt.

För Arla Ko® Vispgrädde 40% är fetthalten tillräckligt hög för att gräddsättningen inte ska påverka vispbarheten och den är därför fri från karragenan.

Du är alltid välkommen att höra av dig om du har andra frågor eller funderingar kring Arla och våra produkter. Vi hjälper gärna till.

Besök gärna vår hemsida på www.arla.se och passa på att träffa Rosa, vår webassistent som gärna svarar på fler frågor.

P.S. Vi jobbar ständigt med att förbättra servicen i vår kontakt med konsument. Du kan därför få en fråga per mejl om att delta i vår konsumentundersökning.

Med vänlig hälsning
Arla Forum
Elin
020-99 66 99”

Kommentar: jag fortsätter att köpa den 40%-iga. Varför ska jag en kemikalie i min grädde för att möjliggöra vispning? Eller vad säger ni? Det är den med skruvkork ni ska undvika.

Kommentarer

Därför har Arla E407 eller karragenan i sin 36%-iga vispgrädde — 18 kommentarer

  1. Nja det är inte alla med skruvkork som innehåller tillsatser, jag brukar köpa arlas 40% på 5 dl tetra med skruvkork och den är utan…men generellt så är det som du säger;-) Jag tycker det är lättast att titta efter fetthalten…se till att det är 40% oavsett förpackning, de brukar vara utan tillsatser medan alla med 36% och lägre brukar innehålla tillsatser.

  2. Japp, enklast är att välja den 40-procentiga grädden. Finns ingen anledning att välja karragenan och vatten före 4% fett.

  3. Instämmer, Gefleortens grädde (som jag alltid köper eftersom den är mer närproducerad än Arlas), samtliga 40%-originalgräddförpackningar har skruvkork. Så det känns bättre och mer relevant att varna för tillsatsen än för förpacningstypen.

  4. Oj, det visste jag inte. Jag försöker undvika tillsatser så långt det är möjligt men det har inte ens slagit mig att jag borde ha tittat på grädden. Köper alltid ekologisk med skruvkork eftersom hållbarheten är längre med kork, skall hem och se efter om det är tillsatser i den.

    Tack för att du upplyste oss
    maria

  5. Jag har en viss förståelse för att arla vill göra sin grädde vispbar, men varför de måste tillsätta karragenan i sin matlagningsgrädde som inte ska kunna gå att vispa, har jag svårt att begripa. Skånemejeriers matlagningsgrädde är utan karragenan och den klarar sig bra utan. Tyvärr är den svår att få tag i. ICA där jag handlar har slutat med den för den sålde för dåligt. Synd att folk inte läser bättre på förpackningarna.

  6. Såg idag 40%-ig grädde på Lidl som hade förtjockningsmedel tillsatt. Förbaskat också. Den har jag ju köpt tidigare utan att blinka för jag trodde att fetthalten skulle vara en säker indikation på ”renhet”. *sura*

  7. Har skrivit följande (nedan) för många år sedan. Då fanns det bara EN liten hylla med ”medicin” för Allergier. Idag finns det en hel AVDELNING !
    Detta ”Arla-skräp” hjälper inte upp denna statistik ! = SKRÄMMANDE !
    Att FÖRSTÖRA en naturlig råvara !
    Jag har sedan 30 år inte kunnat dricka ”fabriks-Mjölk”. Och jag är INTE Laktos-intolerant ! Däremot ÄKTA Mjölk direkt från Bonden, är inga som helst problem med. Därför att den är varken ”Sönderslagen” (Homogeniserad) Eller PASTÖRISERAD ! Dvs där de förstört de naturliga Enzymerna !!!
    <>
    PROTESTERA MOT ARLA ! DET, är ditt ansvar !

  8. Det jag skrev mellan kom inte med. Bifogar det nedan =

    Är jag en grönsak eller en grön sak ?
    Jag finns ! Liksom DU ! Välkommen !
    Jag har aldrig lovat trohet till någon – person, stat, land eller värld !
    Jag föddes utan att vara tillfrågad. Har inga lojaliteter annat än att överleva – om jag vill !
    Och göra det JAG vill – eller, det ANDRA vill, …………OM jag vill !

    Jag är en kolbaserad mobil förbränningsenhet, styrd av en biologisk datakrets.
    Lever i symbios med övriga växter vars ”avfall” jag förbränner och återcirkulerar
    i modifierad form som växterna m.fl. kan utnyttja i ett kretslopp.

    Jag delar samma levnadsprincip som växter – undantagen att jag är mer rörlig och
    verbalt kommunikativ. Samma typ av blodcirkulation, fast blod, ej klorofyll.
    Andas på samma sätt, fast genom lungor, ej klyvöppningar.
    Växer, fortplantar mig, lär mig och söker mig till värme och sol, på samma sätt som växterna
    ELLER,…bakterier ! (Med mindre skillnader)
    Äter samma mat som växter – Mineraler, Mikroämnen och vatten, samt mer eller mindre nedbrutet: Protein, Kolhydrater, Fett, och Vitaminer medans det för växter kallas
    för Kväve, Kol, Fosfor, Kalium, mm

    Det ÄR så mycket som människor vet ……….liksom de INTE vet.
    Sällan vet de ens hur mycket man lärt sig som man måste lära OM, för att det man först lärt sig nu inte stämde längre ! Och alltid tror man att det man NU vet, är det ”rätta” !
    ”De” vet inte ens om HUR vår ´mat´ interagerar ! VAD detta gör för vår kropp.
    Jo det är klart, att Ärtor och Pannkakor är ”goda tillsammans”, DET vet ´man´ …..
    (dvs. att om man äter dessa tillsammans, så får man mer nytta av dem. än att äta dem separat ! ) Men först nu, att dessas proteiner spjälkar varandra till större ”nytta” !
    Men resten ? ATT man och kvinna genom årtusenden lärt sig att fett och socker är mycket sällsynta, så därför finns det inget ”stopp” i vår kropp FÖR just dessa ´ämnen´ ! Eftersom de är viktiga för oss. DÄRFÖR kan vi äta nästan hur mycket som helst av detta ! Till och med fast det är skadligt för oss ! Nu när det inte längre ÄR så sällsynt !
    Kolhydrater däremot finns nästan jämt, således måste vår kropp kunna säga ´stopp´det ”räcker nu” ….
    Men precis som hos ´oss´ , så finns det samma mekanismer hos växterna !
    Kväve är sällsynt ! Därför finns det inget ”stopp” för detta hos växterna !
    Normalt sett, så VÄLJER växterna det som finns inom ”räckhåll” i ”lagoma” portioner.
    Men finns det kväve, så väljer växterna detta på bekostnad av allting annat !
    Nästan som Knarkare – Narkomaner !
    Detta vet bonden !
    Så han tvingar växterna att växa genom att ge dem mer kväve än de är biologiskt
    byggda för ! Mer än 100 gånger det som de kan ”klara sig på” .
    Dvs. mer än 10 gånger det som tidigare ansågs ”tillräckligt” ……
    Så växten struntar i att ta till sig (att ”jobba sig på”) och samla in, mineraler, fosfor
    eller kalium ! BARA den får kväve !
    Den växer FÖR fort och ”skinnet” blir för tunt, så att sjukdomar, insekter, kvalster
    och svampar mm LÄTT kan ta sig in – genom försvaret, som nu är SÅ tunt och svagt ! Därför används CCC (stråförkortningsmedel som nu delvis är förbjudet) för att bromsa den onormala längden på växterna som gjorde att de la sig ner och ruttnade. (Det visade sig att detta även påverkade oss människor 😉

    Så bonden måste göra ”jobbet” FÖR plantan, genom att spruta GIFT som dödar dessa ”fiender”.Nu finns det ju inte ETT gift som gör jobbet, utan det behövs många.
    TROR du att detta gift försvinner helt ? Innan DU äter maten ? Optimist !
    ”Lite” finns alltid kvar i växten (allt kan inte ´Metaboliseras´ av växten) speciellt som alla har bråttom att skicka iväg ”produkten” (som det nu heter) till salu, för att tjäna pengar ! Och DET är vad det handlar om ! Inget annat !
    OK, lite prestige i att kunna producera en ”fin” produkt.

    Men det folk inte kan se, känna, lukta eller smaka……..”mår de inte illa av” Eller ?
    MINNS, bara hur KF (Coop) FÖRBJÖDS att visa ATT nästan ALLA växter
    besprutas – genom en MKT starkt dramatiserad version via TV-reklamen !
    Detta går igen på ALLA områden !
    Vi har idag över 800.000 kemikalier i vår NÄR-miljö.
    Av dessa är bara c:a 80.000 närmare kända, men nästan INGA av dem är testade
    för deras INTERAKTIVITET med varandra, och ännu färre med OSS ! ! !
    Korna stressas att producera mer än 10 gånger så mycket mjölk som de är biologiskt
    ÄMNADE att göra ! Och vem bryr sig så länge som ”mjölken flödar” ?
    Därför har nästan ALLA kor juverinflammation mer eller mindre under sitt liv.

    Kycklingar TVINGAS att växa mer än 10 gånger så fort som DE är ämnade för !
    Dvs du får en ”slaktfärdig” kyckling på bara knappt FYRA veckor ………mot normalt 7-8 månader !
    De som tvingas värpa dina ägg MEDICINERAS konstant mot Coccidios ! Ett antibiotikum i alla lexikon, utom i Jordbruksverkets ordförråd. Därför ”påstås det” att våra höns INTE får antibiotika !!!
    Och DITT ”pris” ?
    Jo, nu är allt fler allergiska mot ALL den mat som vi har ätit i tiotusentals år !
    Dvs Kött, Fisk, Bröd, Ägg, Mjölk, Nötter, ja listan kan göras längre !
    Ja inte alla av oss, och inte på en gång ……..Men vad gör vi OM vi nu ser ”en fiende” ?
    Skickar vi fram den känsligaste av oss, för att se VAD det är som hotar oss !
    Den som ser bäst ? Luktar bäst ? Springer fortast om en fara hotar ?
    Är bäst på att tala om VAD faran innebär ?
    Nej, vi skickar fram en ”stor stark karl” som tar ett bloss, en sup, tittar sig omkring
    och säger: – ” Vilka veklingar ni är ! Är ni allergiska ? ”
    Och………….
    FÖRUTSÄTTER att alla andra ”bara” är svaga ……….och borde TÅLA DETTA !!!
    VAD kallar vi ett sådant sätt att leva ?
    ” Jag ser vad du menar ! Sa den blinde till den döve ” ?
    För vi lever i nuet ……..och för att förstå framtiden, måste vi ha kunskap om vår historia !
    Så att vi kan ”se” de SKEENDEN som går i cykliska förlopp och visar oss på vad som komma skall !
    Dagens ordspråk : Ingen gör något om det inte finns LUST – tvång eller betalning !
    Och vilket lär man sig mest av ? Lust, tvång eller pengar ?
    Jämför med Ärlighet. Som INTE är gratis ! Utan kostar antingen Tid, Pengar eller Besvär ! ………..I de blindas rike, är den enögde kung !

  9. Köp 40% grädde och vägra köpa den andra skiten! Det mest naturliga är självklart bäst.
    Karragena har gett cancer i djurförsök.

    • Carrageenan
      Carrageenans or carrageenins (/ˌkærəˈɡiːnənz/ karr-ə-ghee-nənz) are a family of linear sulfated polysaccharides that are extracted from red seaweeds. They are widely used in the food industry, for their gelling, thickening and stabilizing properties. Their main application is in dairy and meat products, due to their strong binding to food proteins. There are three main varieties of carrageenan, which differ in their degree of sulfation. Kappa-carrageenan has one sulfate per disaccharide. Iota-carrageenan has two sulfates per disaccharide. Lambda carrageenan has three sulfates per disaccharide. Gelatinous extracts of the Chondrus crispus (Irish Moss) seaweed have been used as food additives for hundreds of years.[1] Carrageenan is a vegetarian and vegan alternative to gelatin in some applications, although it cannot replace gelatin in confectionery like jelly babies.

      Carrageenan has undergone many long-term dietary studies under defined regulatory conditions en route to its current global regulatory status. While some indicate that carrageenan safely passes through rat GI tracts without adverse effect when it is a dietary ingredient,[2] other animal dietary studies have observed colitis-like disease and tumor promotion.[3] Recently, some scientists have raised concerns about whether the amount of ”degraded carrageenan” (poligeenan) in food-grade carrageenan may lead to health problems, leading to a debate in the research literature.[4] It is yet to be determined whether such observations are pertinent to dietary safety considerations.

      Europe prohibits the use of carrageenan in infant formula, organic or otherwise, for precautionary reasons,[5] but allows it otherwise. In the U.S., it’s allowed in organic foods, including juices, chocolate milk and organic infant formula, as well as other types of foods.

      Properties
      Production
      Uses
      Health concerns
      There have been several peer-reviewed animal studies whose authors presented their findings as evidence of tumor promotion by carrageenan.[22][23][24] In an industry-funded study, Cohen & Ito discuss methodological problems with four such studies, along with several evaluations of genotoxic activity, and conclude that there is no credible evidence that carrageenan contributes to tumor promotion or colon cancer.[25] In contrast, Tobacman’s review of 45 publicly funded studies concludes that ”the potential role of carrageenan in the development of gastrointestinal malignancy and inflammatory bowel disease requires careful reconsideration of the advisability of its continued use as a food additive.”[3] As of 2011, Kanneganti et al. note that ”the role of both CGN [carrageenan] and dCGN [degraded carrageenan] as carcinogens still remains controversial”.[26]

      Studies conducted with isolated cells and human intestinal epithelial cells in tissue culture as models for in vivo conditions have suggested carrageenan may trigger a number of responses in the body that lead to inflammation of the intestines or bind to and activate several membrane receptor signaling pathways.[27][28] It is important to view these studies as informative but not predictive unless and until they can be tied directly to physiological events measured in vivo in animals.

      Carrageenan’s function as a food additive relates to its large molecular weight (200,000 – 800,000 Da) and tight binding to food protein, but also influences carrageenan’s fate as it passes through the GI tract. Oral feeding studies with laboratory animals indicate dietary carrageenan is excreted quantitatively [29][30] and is not accumulated in body organs such as the liver or colon;[31] studies disagree with respect to whether it triggers gastrointestinal tract inflammation or contributes to tumor promotion.[3][32] Long-term oral feeding studies found no adverse effects on male or female infant baboons reared from birth to 112 days of age on infant formula containing carrageenan at 5-times the concentration typically present in human infant formula as their only diet,[33] but did observe histopathologic changes in rhesus monkey colon after drinking solution containing 1% undegraded carrageenan.[34] Similarly, while no adverse effects were observed for multi-generations of rats fed up to 5% dietary carrageenan[35][36] or on hamsters and rats fed for a lifetime diets containing up to 5% carrageenan,[37][38] administration of carrageenan to rodents in drinking water has resulted in some observations of GI-tract effects.[39][40][41] Tight binding of carrageenan to ingested food proteins is considered less available than in drinking water for interaction with the absorptive cells of the GI tract, although some studies have linked food-grade carrageenan to gastrointestinal disease in laboratory animals, including ulcerative colitis-like disease, intestinal lesions, and ulcerations.[42][43][44][45][46]

      Carrageenan is inert to hydrolysis by intestinal enzymes in both humans and monogastric animals.[47][48] Many older studies and a few recent studies have been based on the use of ”degraded carrageenan,” a fraction of low-molecular weight segments of the carrageenan molecular backbone called ”poligeenan” that is used commercially for medical imaging. The use of ”carrageenan” and ”degraded carrageenan” interchangeably in the literature resulted in confusion and unfounded research conclusions[citation needed]. To resolve this within the scientific community, the US Adopted Names Council assigned the name ”poligeenan” to the fragments with molecular weight of 10,000 to 20,000 Da.[49][50] Approximately 8% of the fragments of food-grade carrageenan are of molecular mass less than 50,000 Da, slightly in excess of the recommended minimum of 5% set by the European Scientific Committee on Food to ensure that the presence of poligeenan is kept to a minimum.[4] The proportion of this 8% that consists of poligeenan is unknown.

      In the U.S., carrageenan is allowed under FDA regulations[51] as a direct food additive and is considered safe[52] when used in the amount necessary as an emulsifier, stabilizer, or thickener in foods, except those standardized foods that do not provide for such use. FDA also reviewed carrageenan safety for infant formula.[53] The National Organic Program (NOP) added carrageenan to the National List;[54] reviewed and reauthorized in 2008[55] as ”critical to organic production and handling operations”.[56] The European Food Safety Authority concluded ”there is no evidence of any adverse effects in humans from exposure to food-grade carrageenan, or that exposure to degraded carrageenan from use of food-grade carrageenan is occurring.”.[57] However, the Joint FAO/WHO expert committee on food additives states that ”based on the information available, it is inadvisable to use carrageenan or processed eucheuma seaweed in infant formulas”.[58]

      Grades
      See also
      ReferencesRead in another language
      Last modified 13 days ago
      MobileDesktop
      Text is available under CC BY-SA 3.0; additional terms may apply.
      Terms of UsePrivacy

  10. ”Därför har Arla E407 eller karragenan i sin 36%-iga vispgrädde”
    Och Jag ser ingen anledning till att ta bort fett för att ersätta det med kemiska tillsatser……

    Jag tackar härmed för att det finns internet att söka på, och för mej.

    Häpp

  11. Tycker att alla som ”jag äter inte några e-ämnen” är fjantar. Att det heter e-något betyder ju inte att man dör. Det kommer ju från naturen ändå. Till allan: ingen läser ett så långt meddelande, det är bara irriterande.

    • Även bränslet i våra kärnkraftverk kommer från naturen, äter du det också?

      Karragenan är en kemiskt processad produkt och har vi försök visat sej både störande på mat-tarmkanalen och cancerframkallande…

      Att fuska bort 4% ur grädden och sedan tillsätta skit i den för att allt skall verka som förut är bedrägligt.

    • Det är dessutom omöjligt att leva utan att få i sig några E-nummer. Däremot är jag allmänt skeptisk och väljer hellre en tillsatsfri produkt än en med tillsatser. Många är onödiga och syftar bara till att försköna eller spä ut en produkt.

  12. Jag har alltid köpt 40%-ig grädde men när vi nu har fått en laktorsintolerant i familjen har jag gått över till den laktosfria grädden. Där finns inget att välja mellan utan endast 36%-ig med karragenan. Vad kan jag byta ut 40%-ig grädde mot som är laktosfri?